You are currently viewing Как да приготвим пяната за капучино

Как да приготвим пяната за капучино

Приготвянето на млечна пяна е едно от най-важните неща, които трябва да знаете за да направите едно качествено капучино. Когато правите пяната е изключитално важно да не я прегреете. Докато млякото се вари, то отделя захари, които напълно променят вкуса на мляко и крайния вкус на капучиното. Освен това, ако кафето ви е прекалено горещо е възможно да се опарите, което ще доведе до загуба на вкуса поне за един ден!

В идеалния случай, млякото трябва да е 65 – 70°C, (над 70°C започва отделянето на захари). Може да използвате термометри в съда за приготвяне за да постигнете тази температура. Някои от по-добрите термометри за целта дори имат отбелязана зоната, в която трябва да държите капучиното. Ако не разполагате с термометър, може да разчитате на ръката си. Поставете я на дъното на съда докато загрявате млякото чрез парата, когато стане прекалено горещо за да държите ръката си, значи е време да изключите парата. Важно е и никога да не опитвате да направите пяна със същата смес втори път, освен ако не добавите поне още 50% прясно мляко.

Относно самото приготвяне, започнете като държите дюзата за пара в горната част на съда. Това ще вкара повече въздух и млякото ще започне да разширява обема си. Внимавайте да не започнат да се получават големи мехури. По това ще разберете, че държите дюзата за пара твърде близо до повърхността. Ако започнат да се получават подобни мехури, потопете още 1-2 сантиметра под повърхността на напитката.

След като млякото удвои приблизително обема си, ако правилната температура не е достигната, преместете дюзата на дъното на съда за да загреете млякото докато достигне нужната температура.

За финал, ударете съда в барплота, няколко пъти го развъртете с кръгообразни движения. Целта на това е да се спукат големите балончета в пяната, ако има такива и тя да получи консистентен вид. След момент, пяната ще придобие приятен, лъскав вид, което значи, че е готова за вашето лате или капучино.