Знаете ли, че получаването на една чаша с перфектно приготвено кафе в нея, зависи от много фактори. Първият и основен разбира се е смеската (бленда) от който ще се приготви топлата напитка, но също така важни фактори са температурата и налягането на които е настроена кафе машината, степента на смляност на зърната и т.н. Всеки един от тези фактори може да наруши равновесието и попречи да се получи крайният очакван резултат в чашата.
По света има над 700 различни аромата кафе всеки от които оставя различен вкус по небцето. Тайната на перфектната смеска е способността да се намери точният баланс между различните вкусове.
Чашата перфектно еспресо е с кремав цвят, с червеникаво-кафяви нюанси, понякога с тъмно кафяви ивици, с дебелина 3-4 мм., компактни и дълготрайни. Тялото на еспресото трябва да бъде пълно, със закръглен вкус, който се запазва в продължение на дълго време върху небцето като се усеща балансиран аромат.